Σε απόσταση αναπνοής από το πολύβουο κέντρο, βρίσκεται η Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Αυτή η γωνιά του αστικού ιστού δε θυμίζει σε τίποτα τα σύγχρονα κέντρα των πόλεων με τις νεόδμητες τυποποιημένες πολυκατοικίες. Η Άνω Πόλη μοιάζει να έχει μείνει αλώβητη στο χρόνο, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες της σε μία άλλη όψη της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης, που σίγουρα αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Περπατώντας στην Άνω Πόλη, θα συναντήσετε ένα κράμα ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών επιρροών που καταμαρτυρούν τη πλούσια ιστορία της περιοχής.

 

Ο λόγος που η Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης έχει τόσο διαφορετική όψη από άλλες συνοικίες της πόλης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι από τις λίγα μέρη που δεν κάηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 1917. Η Άνω Πόλη βρίσκεται βορειοδυτικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και λόγω της πανοραμικής θέας που προσφέρει η συγκεκριμένη τοποθεσία, επιλέχθηκε ως παρατηρητήριο κατά τους οθωμανικούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Έτσι, σήμερα οι επισκέπτες της Άνω Πόλης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εξαιρετικής ιστορικής σημασίας αξιοθέατα με διαφορετικές πολιτιστικές επιρροές.

Ιστορικά μνημεία της Άνω Πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε

Ένα από τα πρώτα μέρη που θα έπρεπε να επισκεφθείτε κάνοντας την περιήγησή σας στην Άνω Πόλη, είναι τα Κάστρα. Αν και η χρονολόγηση της δημιουργίας των Κάστρων ανάγεται στους Ρωμαϊκούς χρόνους, στην πορεία υπήρξαν πολλές προσθήκες και βελτιώσεις ώστε να φτάσουν στη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Ο λόγος της δημιουργίας των Κάστρων ήταν καθαρά στρατηγικός. Τα Κάστρα βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο της πόλης απ’ όπου είναι ορατός ακόμα και ο Όλυμπος.

Η Μονή Βλατάδων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της πόλης. Η Μονή βρίσκεται στα βυζαντινά τείχη και χρονολογείται από το 1351 μ.χ,  πράγμα που την καθιστά τον παλαιότερο μοναστικό χώρο της πόλης, με αδιάκοπη λειτουργία μέχρι σήμερα. Η κατασκευαστική τεχνοτροπία του Ναού έχει στοιχεία από την εποχή των Παλαιολόγων, ωστόσο τα μόνα αλώβητα τμήματα της Μονής είναι το ιερό και κάποια συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης Ένα Ταξίδι στο Παρελθόν-Ιστορικά μνημεία της Άνω Πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε-AlphaDrive

Η Αρχιτεκτονική των κτιρίων και η ρυμοτομία της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης

Η Άνω Πόλη κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε κατεξοχήν τουρκική συνοικία, ωστόσο τα κτίσματα της αποπνέουν μία έντονη βαλκανική αισθητική που ενσωματώνει παράλληλα ευρωπαϊκές επιρροές. Τα έντονα χρώματα των κτιρίων μαγνητίζουν το βλέμμα του επισκέπτη, ενώ τα στεγασμένα μπαλκόνια που ονομάζονται χαγιάτια μας θυμίζουν το έντονο στίγμα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας που υπάρχει στην περιοχή. Τέλος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σπιτιών της περιοχής αποτελούν οι τριγωνικές προεξοχές των κτισμάτων που ονομάζονται σαχνισιά.

Η ρυμοτομία της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα άναρχη. Αυτό οφείλεται αφενός στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, αφετέρου στην ανεξέλεγκτη δόμηση πολυκατοικιών. Αυτή ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970, μέχρι η περιοχή να ανακηρυχθεί διατηρητέα. Τα πλακόστρωτα σοκάκια της Άνω Πόλης έχουν ένα ειδυλλιακό και γραφικό τους χαρακτήρα. Ωστόσο, κάνουν αδύνατη την πρόσβαση των επισκεπτών με μέσα μαζική μεταφοράς όπως το λεωφορείο, καθιστώντας το αυτοκίνητο και τα πόδια τις ιδανικές επιλογές μετακίνησης.

Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης Ένα Ταξίδι στο Παρελθόν-Η Αρχιτεκτονική των κτιρίων και η ρυμοτομία της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης-AlphaDrive

Μέρη για να διασκεδάσετε στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που φημίζεται για την ανέμελη νοοτροπία των κατοίκων της και για τη γαστρονομική της κουλτούρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει καταχωρηθεί ανάμεσα στους καλύτερους city break προορισμούς της Ευρώπης. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την ιδιαίτερη ομορφιά της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν οι δυνητικοί επισκέπτες της, θα είναι αξέχαστες.

Η Άνω Πόλη αποτελεί δημοφιλές σημείο συνάντησης για τη νεολαία της πόλης και όχι μόνο. Η νοσταλγική και συνάμα δεσποτική ατμόσφαιρα που αποπνέει η συγκεκριμένη περιοχή, καθιστούν την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, πόλο έλξης για τους ντόπιους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες. Στην Άνω Πόλη θα βρείτε άπειρες επιλογές διασκέδασης για όλα τα γούστα. Μπορείτε να επισκεφθείτε αναπαλαιωμένα παραδοσιακά καφενεία ή μοντέρνες καφετέριες και να απολαύσετε τον καφέ σας μακριά από τη φασαρία του κέντρου, ενώ θα βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από αυτό.

Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε την κουζίνα της πόλης μέσα από παραδοσιακά ή μοντέρνα πιάτα που σερβίρονται στα εστιατόρια της περιοχής. Μία υπέροχη ιδέα θα ήταν να γευματίσετε σε μία από τις πολλές γραφικές ταβέρνες της Άνω Πόλης. Τα εστιατόρια της περιοχής συνδυάζουν την πέτρινη αρχιτεκτονική με την κατάφυτη διακόσμηση από γλάστρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το υπέροχο φαγητό των μαγαζιών της Άνω Πόλης σε συνδυασμό με τη θέα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης να απλώνεται μπροστά σας, θα σας χαρίσουν μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της ζωής σας.

Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης Ένα Ταξίδι στο Παρελθόν-Μέρη για να διασκεδάσετε στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης-AlphaDrive

Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο να σας βοηθήσαμε να δείτε μία άλλη πλευρά της πόλης. Η Άνω Πόλη αποτελεί ένα μαγευτικό τόπο για να περιηγηθείτε και να μάθετε την ιστορία της Θεσσαλονίκης, απλά περπατώντας στα σοκάκια της.

Για μετακινήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και εκτός αυτής, η Alpha Drive σας παρέχει μία ευρεία γκάμα διαθέσιμων οχημάτων. Έτσι, βρίσκεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. 

Ενοικιάστε το όχημα σας στη Θεσσαλονίκη online ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008