Ατελείωτες παραλίες, γοητευτικοί κολπίσκοι, θαυμάσια φυσική ομορφιά, εξαιρετικά αξιοθέατα και ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, συνθέτουν το σκηνικό αυτού του εξαιρετικού ταξιδιωτικού προορισμού της βορείου Ελλάδος και δεν είναι άλλος από την Χαλκιδική. 

Εκτός όμως από τα εξωτικά μαρμάρινα νερά και τα παραδοσιακά μικρά χωριουδάκια, αυτό που επίσης αξίζει να επισκεφθείς είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαλκιδικής. 

Δες τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής εδώ! 

Αρχαία Όλυνθος 

Η Αρχαία Όλυνθος είναι χτισμένη σε περίοπτη θέση κοντά στις ακτές του Τορωναίου Κόλπου πάνω σε δύο λόφους και σε απόσταση περίπου 4 χλμ από την θάλασσα. Ανήκει ανάμεσα στις πιο αρχαίες πόλεις της Χαλκιδικής, με μακραίωνη ιστορία καθώς σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία κατοικείται από την Νεολιθική Εποχή. 

Θεωρείται μάλιστα, ένα πολύ σημαντικό ιστορικό μνημείο της Χαλκιδικής καθώς παρουσιάζει ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Οι ανασκαφές ανέδειξαν κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις όπως τα εντυπωσιακά μωσαϊκά πατώματα που κάποια από αυτά διασώζονται ακόμη και σήμερα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς και την παλαιότητά τους, αλλά και ευρήματα που αφορούν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Ολύνθου που φαίνεται να ακολουθεί το διάσημο Ιπποδάμειο σύστημα.

5 Archaeological Sites of Halkidiki that are worth visiting - Ancient Olynthos - Alpha Drive Rent a Car

Αρχαία Στάγειρα 

Ίσως και ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Χαλκιδικής είναι τα Αρχαία Στάγειρα και όχι άδικα. Κείτονται στη χερσόνησο Λιοτόπι κοντά στην Ολυμπιάδα χαρίζοντάς σου μοναδική θέα, ενώ το μονοπάτι κατά μήκος της παραλίας σου δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσεις τα αξιοθέατα αυτού του ενδιαφέροντος ιστορικού χώρου αλλά να απολαύσεις και μια διαδρομή απίστευτου φυσικού κάλλους. Όσον αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα των Σταγείρων, ανάμεσά τους το σπουδαιότερο όλων είναι ο τάφος και το ηρώο του πάνσοφου Αριστοτέλη. 

Ναός Άμμωνα Δία

Ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος της Χαλκιδικής που αξίζει να επισκεφθείς είναι ο αρχαιοελληνικός ναός του Άμμωνος Διός ο οποίος είναι μάλιστα και ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Χαλκιδικής. Βρίσκεται στην παραλία της Καλλιθέας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης ενός ξενοδοχείου. 

5 Archaeological Sites of Halkidiki that are worth visiting - Temple of Ammon Zeus - Alpha Drive Rent a Car

Αρχαία Τορώνη – Κάστρο Ληκύθου

Η Τορώνη βρίσκεται στη Χερσόνησο της Σιθωνίας ενώ το λιμάνι της βρίσκεται ανατολικά της Ληκύθου. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το λιμάνι της Αρχαίας Τορώνης αποτελούσε σημείο αναφοράς για τη Μακεδονία κατά την αρχαιότητα, με σημαντική εμπορική και στρατηγική δύναμη. Όσον αφορά το Κάστρο της Ληκύθου, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην βραχώδη χερσόνησο όπου πλέον διατηρούνται μεγάλα τμήματα της οχύρωσης του τοίχους που αναπτύχθηκε στην αρχαία πόλη. 

5 Archaeological Sites of Halkidiki that are worth visiting - Ancient Toroni - Lykythos Castle - Alpha Drive Rent a Car

Νέα Ποτίδαια

Η Ποτίδαια συγκαταλέγεται και αυτή ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις ανασκαφές η  δωρική πόλη ιδρύθηκε γύρω στα 600 π.Χ., ενώ αξιόλογα είναι τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν όπως λείψανα, κεραμικά και διάφορα τμήματα του οικοδομικού ιστού. 

5 Archaeological Sites of Halkidiki that are worth visiting - Nea Potidea - Alpha Drive Rent a Car

Με την ενοικίαση αυτοκινήτου από την Alpha Drive θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής. Με περισσότερα από 70 διαθέσιμα οχήματα η AlphaDrive είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Χαλκιδική.

Κάντε σήμερα online κράτηση του αυτοκινήτου σας ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008