Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης

Από την ίδρυση του τον 4ο αιώνα π.Χ., η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει σημαντικό πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, λόγω της στρατηγικής της θέσης, άνθισε ως εμπορικό κέντρο και πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολή φτάνουν εκεί και πουλούν το εμπόρευμα τους στην τοπική αγορά. Μια τέτοια οικονομική άνθηση έδωσε φυσικά στην πόλη μια πολιτιστική και αρχιτεκτονική ώθηση. Οι Ρωμαίοι έχτισαν πολλά δημόσια έργα και κτίρια ψυχαγωγίας, τα οποία επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Ένα τέτοιο ρωμαϊκό μνημείο είναι η Αψίδα του Γαλέριου, ή γνωστή και ως Καμάρα, μια θριαμβευτική αψίδα που κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο στρατηγό Γαλέριο για να γιορτάσει την τελική του νίκη επί των Περσών. Άλλα μνημεία της Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από την εποχή αυτή είναι τα παλάτια του Γαλερίου, η ρωμαϊκή αγορά και το ρωμαϊκό θέατρο.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΜετά τους Ρωμαίους ήρθαν οι Βυζαντινοί στην κυριαρχία της Θεσσαλονίκης. Αν και η πόλη παρέμεινε ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο για ολόκληρη την αυτοκρατορία, υπήρξαν και άλλες αλλαγές στην κοινωνία και την αρχιτεκτονική.

Χριστιανισμός & Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης

Καθώς ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, χτίστηκαν εκκλησίες σε όλη την πόλη. Πολλές από αυτές τις εκκλησίες σώζονται μέχρι σήμερα και στην πραγματικότητα όλες οι εκκλησίες της πρώιμης χριστιανικής και της βυζαντινής εποχής έχουν κηρυχθεί από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτές οι εκκλησίες έγιναν ως επί το πλείστον από πέτρα και μάρμαρο, με ψηλό καμπαναριό και στρογγυλό θόλο στην κορυφή. Παράδειγμα τέτοιων εκκλησιών είναι η Παναγία Χαλκεών, η Αγία Σοφία και η Παναγία Αχειροποιήτου, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι στην Παλιά Πόλη, ή στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΣτην πραγματικότητα, η Άνω πόλη είναι η παλαιότερη και πιο γραφική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζοντας τα πλακόστρωτα μονοπάτια, τις πέτρινες εκκλησίες και τα παλιά, συνδεδεμένα σπίτια, η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης περιβάλλεται από τεράστιους τοίχους για την προστασία των κατοίκων από εχθρικές και πειρατικές επιθέσεις.

Καθώς τρεις άνθρωποι ζούσαν ως επί το πλείστον στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα (Ορθόδοξοι Έλληνες, Οθωμανοί Τούρκοι και Εβραίοι), η αρχιτεκτονική είναι διαφορετική και απεικονίζει όλους αυτούς τους πολιτισμούς. Ως εκ τούτου, θα δείτε τζαμιά δίπλα σε εκκλησίες και παλιές συναγωγές και μιναρέδες δίπλα στα καμπαναριά. Δυστυχώς, μια μεγάλη φωτιά το 1917 κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της Παλιάς Πόλης, ιδιαίτερα την Εβραϊκή συνοικία.

Η Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης Σήμερα

Σήμερα, αυτή η συνοικία εγκαταλείπεται, καθώς μόνο λίγοι Εβραίοι επέζησαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1944, η πόλη υπέστη μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων, οι οποίοι κατέστρεψαν πολλά δημόσια κτίρια και σπίτια. Τις επόμενες δεκαετίες, από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, η Θεσσαλονίκη ανοικοδομήθηκε με μοντέρνα αρχιτεκτονική και εγκαταστάθηκαν πολλά εργοστάσια στην περιοχή. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη πόλη με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική: ένας συνδυασμός παλαιού, νεοκλασικού και σύγχρονου αρχιτεκτονικού τύπου. Το πιο δημοφιλές σημείο είναι η προκυμαία, ένας όμορφος περίπατος που περιβάλλεται από πλατείες.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με την ενοικίαση αυτοκινήτου από την Alpha Drive θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της πόλης. Με περισσότερα από 70 διαθέσιμα οχήματα η AlphaDrive είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη.

Κάντε σήμερα online κράτηση του αυτοκινήτου σας ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008