Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που φημίζεται για την ομορφιά, την ιστορία αλλά και τις πολλές επιλογές διασκέδασης που προσφέρει. Αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορία της πόλης υπάρχουν κάποια  αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης που πρέπει να τοποθετηθούν στη κορυφή της λίστας των εξορμήσεών σας. Τα συγκεκριμένα αξιοθέατα αποτελούν ορόσημα της πόλης τα οποία φέρουν τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό βάρος. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, καθώς αποτελεί συνονθύλευμα επιρροών από διαφορετικές κουλτούρες. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει το 316 π.Χ με την ιδρυσή της από τον Κάσσανδρο, ενός από τους διαδόχους του Μ.Αλεξάνδρου. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του Κάσσανδρου και αδερφή του Μ.Αλεξάνδρου. 

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από του σημαντικότερους  εμπορικούς κόμβους της περιοχής, λόγω του λιμανιού της που έχει πρόσβαση στο Αιγαίο πέλαγος μέσω του Θερμαϊκού κόλπου. Η άνθιση του εμπορίου έκανε την πόλη μήλο της έριδας για πολλές εθνικές διεκδικήσεις. Επίσης την καθιέρωσε ως ένα κοσμοπολίτικο κέντρο ανάπτυξης νέων ιδεών. Δεν είναι τυχαίο  πως ήταν από τα πρώτα μέρη στη Δύση που κηρύχθηκε ο Χριστιανισμός, ενώ αργότερα επιλέχθηκε και ως σημείο αναφοράς για εβραϊκούς αλλά και οθωμανικούς πληθυσμούς. Οι μόνοι μάρτυρες αυτού του πολυτάραχου παρελθόντος είναι τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης ,τα οποία αποτελούν φορείς ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης.

Μια επίσκεψη στους θησαυρούς του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης

Το αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1912, πέντε ημέρες μετά την παράδοση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό κράτος, το 1962 ολοκληρώθηκε το κτήριο κοντά  στη ΧΑΝΘ όπου στεγάζεται σήμερα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα Καραντινού. Το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί πολλά σημαντικά εκθέματα τα οποία καλύπτουν μία περίοδο πέντε χιλιετιών. Κάποια από αυτά είναι ο Θησαυρός της Αραβησσού, η Αττική Σαρκοφάγος με την παράσταση της αμαζονομαχίας και το μικρό τόξο του Γαλερίου. 

Ο θησαυρός της Αραβησσού χρονολογείται στην τελική νεολιθική περίοδο (4.500 π.Χ-3.200 π. Χ) και ανακαλύφθηκε στην Αράβησσο της Πέλλας. Αποτελείται από έξι χρυσά αντικείμενα τα οποία θεωρούνταν ότι απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες στους κατόχους τους. Η ιστορική τους αξία θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς είναι από τα πρώτα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για επίδειξη κύρους και δύναμης. Η Αττική σαρκοφάγος στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης απεικονίζει περίτεχνα στην μπροστινή όψη την αμαζονομαχία. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες Αττικές σαρκοφάγους που έχουν βρεθεί . Οι συγκεκριμένες σαρκοφάγοι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά την ρωμαϊκή περίοδο σε όλη τη λεκάνη της μεσογείου. Η κατασκευή τους απαιτούσε ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και  συνήθως διαρκούσε περίπου ένα χρόνο. Το εντυπωσιακό τόξο του Γαλερίου αποτελεί δείγμα γραφής του γλυπτικού εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ και αποτελούσε τμήμα ενός μικρού ειδωλολατρικού ναού.

Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης -Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης-Alphadrive rent a car

Μάθετε την ιστορία του Λευκού Πύργου 

Ο Λευκός Πύργος αποτελεί ένα οχυρό οθωμανικής κατασκευής  που χτίστηκε κατά το τελευταίο μισό του 15ου αιώνα και αντικατέστησε το προηγούμενο βυζαντινό οχυρό του 12ου αιώνα. Ο Λευκός Πύργος έχει υιοθετήσει κατά καιρούς πολλά διαφορετικά ονόματα όπως Πύργος των Λεόντων, Πύργος των Γενίτσαρων και Πύργος του Αίματος. Το τελευταίο του προσωνύμιο καταμαρτυρά  τη σκοτεινή ιστορία του γνωστότερου ορόσημου  της Θεσσαλονίκης, καθώς ο πύργος κατά την τουρκοκρατία εκτός από κατάλυμα της φυλακής των Γενίτσαρων, έχει αποτελέσει και φυλακή θανατοποινιτών. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος έχει χρησιμοποιηθεί  για αεράμυνα  και ως μετεωρολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της πόλης.

Ο Λευκός Πύργος σήμερα είναι απόλυτα συνυφασμένος με την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης. Οι επισκέπτες της κάνοντας μία βόλτα στην παραλία, έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα  από τα πιο σημαντικά σημαντικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Το εσωτερικό του Λευκού Πύργου λειτουργεί πλέον ως εκθεσιακός χώρος, ο οποίος όμως δέχεται ελεγχόμενη ροή επισκεπτών για λόγους συντήρησης του μνημείου.

Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης Λευκος Πύργος-Alphadrive rent a car

Περιηγηθείτε στη πλατεία Αριστοτέλους 

Μετά την καταστροφική φωτιά του 1917 που κατέστρεψε σχεδόν όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης η αναδόμηση του κέντρου της ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Ernest Hébrard. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ωστόσο η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής του. Τα κομψά και μεγαλοπρεπή κτήρια εκατέρωθεν της οδού Αριστοτέλους με τους περίτεχνους κίονες και τα κιονόκρανα κάνουν σαφείς αναφορές στο βυζαντινό παρελθόν της πόλης. Εκεί θα βρείτε και το άγαλμα του φιλόσοφου Αριστοτέλη από όπου πήρε το όνομά της η πλατεία. Στο βόρειο τμήμα της πλατείας θα βρείτε το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που αποτελεί  σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης. Τέλος, στο βόρειο τμήμα της πλατείας βρίσκονται τα ερείπια της παλιάς ρωμαϊκής αγοράς.

Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης -πλατεία Αριστοτέλους-Alphadrive rent a carΚοιμητήρια του Ζέιτενλικ

Σίγουρα, δεν θα περίμενε κανείς χώροι όπως τα κοιμητήρια να βρίσκονται ανάμεσα στα προτεινόμενα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο τα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ ή αλλιως συμμαχικά νεκροταφεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Εκεί, είναι ο χώρος όπου κείτονται οι νεκροί του  Α Παγκοσμίου που πολέμησαν στο μακεδονικό μέτωπο. Τα νεκροταφεία βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη  και χωρίζονται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των στρατιωτών. Οι τομείς είναι ο Γαλλικός, ο Αγγλικός, ο Ρωσικός, ο Ιταλικός και ο Σέρβικος και στο σύνολό τους φιλοξενούν 20.589  τάφους. Στο εσωτερικό των συμμαχικών νεκροταφείων υπάρχουν μικρά ξωκλήσια και μνημεία προς τιμήν των πεσόντων, ενώ η έκταση των κοιμητηρίων αποτελεί εθνικό  έδαφος των χωρών καταγωγής των στρατιωτών.

Τα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ έχουν ετησίως πολλές επισκέψεις από τουρίστες διαφορετικών εθνικοτήτων οι οποίοι θέλουν είτε να επισκεφτούν  κάποιον προγονικό τους τάφο, είτε να αποδώσουν φόρο τιμής στους πεσόντες. Επίσης, οι επισκέπτες των κοιμητηρίων έχουν την ευκαιρία παρακολουθήσουν εκθέσεις με θέμα την ιστορία των Κοιμητηρίων και τον Α Παγκόσμιο πόλεμο. 

Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης -Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ-Alphadrive rent a car

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία έχει άπειρα μέρη για επισκεφτεί κανείς. Όποιο από τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης θελήσετε να εξερευνήσετε πρώτο, η Alpha Drive σας παρέχει μία ευρεία γκάμα διαθέσιμων οχημάτων, για να διαλέξετε το καλύτερο για τις εξατομικευμένες απαιτήσεις σας. Η Alpha Drive πάντα βρίσκεται σε ετοιμότητα να καλύψει  πλήρως τις ανάγκες σας για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. 

Ενοικιάστε το όχημα σας στη Θεσσαλονίκη online ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008