Η λίμνη Βεγορίτιδα ή αλλιώς Οστρόβου αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και διοικητικά ανήκει στους νομούς Φλώρινας και Πέλλας. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ και το βάθος της αγγίζει τα 70 μ.,  Η Βεγορίτιδα περιβάλλεται από τα όρη Βέρμιο και Βόρας και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βορείου Ελλάδας. Η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της Βεγορίτιδας, οδήγησε τη λίμνη να αποτελεί ένα κέντρο γύρω από το οποίο συσσωρεύονταν οικισμοί από την αρχαιότητα.

Σήμερα, η λίμνη Βεγορίτιδα παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ζωής για τη περιοχή και σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, καθώς όποιος την αντικρίσει έχει άπειρους λόγους για να μαγευτεί.  Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε μόνο μερικές από τις αιτίες που την κάνουν έναν εξαιρετικό προορισμό για όσους αγαπούν την περιπέτεια και τη φύση. 

Λίγα λόγια για την ιστορία της Λίμνης

Αν θέλουμε να εξερευνήσουμε την ιστορία της λίμνης Βεγορίτιδας θα πρέπει να ταξιδέψουμε χιλιετίες πίσω στο χρόνο, καθώς κατά τη προϊστορική περίοδο αποτελούσε τμήμα της μεγαλύτερης λίμνης Εορδαίας, η οποία καταλάμβανε την τεράστια έκταση των 1.000.000 στρεμμάτων. Σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να υπάρχουν περιμετρικά της λίμνης ήδη από τα μέσα της 7ης  χιλιετίας π.Χ..  Ενώ την εποχή του Χαλκού (3.100-1.100 π.Χ. ), η ανθρώπινη παρουσία ήταν πολύ έντονη γύρω από τη Βεγορίτιδα. Απόδειξη αυτού του γεγονότος αποτελεί ένα πλήθος ευρημάτων, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί μετά από ανασκαφές. Τα ευρήματα αποτελούνται από  όστινα, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, ενώ έχουν βρεθεί και κοσμήματα, τα οποία αποδεικνύουν την καλλιτεχνική αντίληψη που υπήρχε ήδη εκείνη την εποχή.

Αυτή η περίοδος ευημερίας τερματίστηκε απρόσμενα μετά από μία πυρκαγιά που κατέστρεψε την πορεία αυτού του πρώιμου πολιτισμού στην περιοχή. Ωστόσο,  η ανθρώπινη παρουσία συνέχισε να υπάρχει στη λίμνη Βεγορίτιδα  κατά την περίοδο του Σιδήρου, στοιχεία της βρίσκονται στην Αρχαία Νεκρόπολη κοντά στον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις βασισμένες σε σύγχρονες έρευνες που αποδεικνύουν την ύπαρξη  και ενός άλλου Αρχαίου οικισμού, κάτω από τον σύγχρονο οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα.

Λίμνη Βεγορίτιδα-ιστορία λίμνης- Alpha Drive

Η Λίμνη Βεγορίτιδα ως Οικοσύστημα 

Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί ένα οικοσύστημα μοναδικής αξίας για την περιοχή, το οποίο δε θα αφήσει ασυγκίνητο οποιονδήποτε φυσιολάτρη θα είχε την ευκαιρία να το θαυμάσει από κοντά. Η λίμνη αποτελεί το φυσικό καταφύγιο για πολλά ζώα και για 162 είδη πουλιών.  Ανάμεσα σε αυτά είναι  ο Αργυροπελεκάνος και ο Ερωδιός. Επίσης, αποτελεί  βιότοπο όπου ενδημούν τα αποδημητικά πουλιά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Τέλος, από την περιοχή δεν εκλείπουν και θηλαστικά όπως ο αγριόχοιρος, η αλεπού, ο ασβός και η νυφίτσα.

Λίμνη Βεγορίτιδα-οικοσύστημα- Alpha DriveΔραστηριότητες στη λίμνη Βεγορίτιδα

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος αν επισκεφθεί τη λίμνη Βεγορίτιδα, είναι πολλές  ειδικά αν αγαπά την άθληση και τα φυσικά τοπία. Αρχικά, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να κάνετε κάποιες ποδηλατικές βόλτες στη λίμνη, καθώς  το επίπεδο δυσκολίας του εδάφους στις όχθες της είναι μέτριο, χωρίς να έχει πολλές υψομετρικές μεταβολές. Αν πάλι δε σας αρέσει το ποδήλατο, μπορείτε να επιλέξετε την πεζοπορία, καθώς υπάρχουν πολλές οργανωμένες ορειβατικές διαδρομές κοντά στη λίμνη ποικίλης δυσκολίας. Τέλος, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πάρετε μαζί σας μία καλή κάμερα, ώστε να απαθανατίσετε την ομορφιά της λίμνης Βεγορίτιδας σε όλο της το μεγαλείο.  Η καλύτερη επιλογή κάμερας που θα μπορούσατε να πάρετε μαζί σας, είναι μία action κάμερα, ώστε να μπορείτε να τραβάτε απρόσκοπτα video από την περιήγησή σας στη λίμνη. 

Λίμνη Βεγορίτιδα--δραστηριότητες-Alpha DriveΠαραλίμνιοι οικισμοί της λίμνης Βεγορίτιδας  

Γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα υπάρχουν πολλοί όμορφοι και γραφικοί οικισμοί, οι οποίοι  μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά ορμητήρια για όσους θέλουν να την επισκεφθούν.  Όσον αφορά το τμήμα της λίμνης που βρίσκεται στο Δήμο Εδέσσης, θα  βρείτε τα χωριά Αρνίσσα, Περαία και Άγιος Αθανάσιος ενώ στο τμήμα  που ανήκει στον Δήμο Αμυνταίου θα βρείτε τα χωριά Άγιος Παντελεήμονας, Βεγόρα και Φαράγγι καθώς και την κωμόπολη Αμύνταιο.  

Αν θέλετε να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, σας προτείνουμε να  μείνετε σε κάποιον από τους πολύ όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες, που έχουν αυτά τα χωριά. Επίσης, δεν θα έπρεπε με τίποτα να χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ σε μία από τις γραφικές ταβέρνες της περιοχής. Τα πιάτα που θα βρείτε εκεί είναι κυρίως κοκκινιστά  και κρέατα στη σούβλα, τα οποία συνδυάζονται καταπληκτικά με ένα  ποτήρι τοπικό κρασί.

Λίμνη Βεγορίτιδα-παραλίμνιοι οικισμοί- Alpha Drive

Κάνοντας μία εξόρμηση στη λίμνη Βεγορίτιδα, μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, έχετε την ευκαιρία να  εξερευνήσετε έναν από τους πιο πλούσιους και όμορφους βιοτόπους της χώρας και να θαυμάσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, καθώς κάνετε ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο από την Alpha Drive Rent a Car έχετε εξασφαλίσει μία άνετη και ασφαλή μετακίνηση σε όλες τις περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική  

 

Ενοικιάστε το αυτοκίνητό σας online ή  καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008 και εξερευνήστε τους πανέμορφους προορισμούς που σας περιμένουν, με ένα αυτοκίνητο που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες σας.