Το καλοκαίρι έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως έχουν τελειώσει και οι διακοπές. Η περιοχή της Βορείου Ελλάδος αποτελεί την ιδανική τοποθεσία τόσο για φθινοπωρινές, όσο και για χειμερινές εξορμήσεις, καθώς σε αυτή υπάρχει πλήθος οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται σε ορεινούς όγκους και θα σας χαρίσουν υπέροχη φιλοξενία αλλά και ακαταμάχητη θέα.  Στα βουνά της Μακεδονίας μπορείτε να επισκεφτείτε  πετρόχτιστα χωριά, τα οποία μοιάζουν να έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ειδυλλιακούς περιπάτους στη μακεδονική φύση η οποία έχει ενδυθεί τα χρώματα του Φθινοπώρου. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τους πιο όμορφους και γραφικούς προορισμούς στα βουνά της Μακεδονίας, που θα σας κάνουν να εκτιμήσετε την ομορφιά της Βορείου Ελλάδας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο.

Όλυμπος- Λιτόχωρο

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, με την κορυφή του τον Μύτικα, να βρίσκεται στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 2.917 μέτρων. Ο Όλυμπος έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως ένας από τους πιο πλούσιους βιοτόπους της Ελλάδας, καθώς το εντυπωσιακό του ανάγλυφο αποτελεί το  φυσικό σπίτι πολλών μορφών  χλωρίδας και πανίδας. Το βουνό του Ολύμπου αποτελεί αγαπημένο προορισμό για ορειβάτες και περιπατητές, καθώς έχει οργανωμένες ορειβατικές διαδρομές και πολλά καταφύγια.

Χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο 300 μέτρων, βρίσκεται το Λιτόχωρο, το οποίο αποτελεί δείγμα κλασικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Φτάνοντας στο χωριό, από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι  να επισκεφτείτε το καταπράσινο πάρκο στο κέντρο του, το οποίο είναι ιδανικό για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και για όμορφους περιπάτους. Επίσης. μπορείτε να κάνετε μία βόλτα, κοντά στη Θάλασσα, καθώς το χωριό απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη παραλία. Τέλος, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το βυζαντινό εκκλησιαστικό μουσείο, που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. 

Βουνά της Μακεδονίας-όλυμπος λιτόχωρο-alphadrive

Βέρνο Φλώρινας – Νυμφαίο 

Το Βέρνο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις της Φλώρινας και της Καστοριάς. Η υψηλότερη  κορυφή του Βέρνου αγγίζει το εντυπωσιακό υψόμετρο των 2.128 μέτρων, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες μικρότερες κορυφές άνω των 1.000 μέτρων. Το βουνό Βέρνο συγκαταλέγεται στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, λόγω της εξαιρετικά πλούσιας πανίδας και χλωρίδας του. Μία από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες του βουνού είναι  το Νυμφαίο, όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος οικισμός. 

Ο οικισμός Νυμφαίο, ο οποίος παλαιότερα ήταν γνωστός και ως Νιβέστα, βρίσκεται στο ύψος των 1.350 μέτρων και υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου. Το χωριό περιστοιχίζεται από ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, ενώ τα τα σπίτια και οι δρόμοι του χωριού είναι φτιαγμένα από πέτρα. Αν επισκεφτείτε το Νυμφαίο, σας προτείνουμε να μείνετε σε ένα από τα παραδοσιακά αρχοντικά του χωριού, που λειτουργούν ως ξενοδοχεία. Επιπλέον, μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές νοστιμιές όπως είναι το κρέας στη στάμνα και η τραχανόσουπα, σε μία από τις λιθόκτιστες ταβέρνες της περιοχής. Τέλος, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το καταφύγιο αρκούδων Αρκτούρος, το οποίο προστατεύει αρκούδες της περιοχής, που δε μπορούν να ενταχθούν ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Βουνά της Μακεδονίας-νυμφαίο-alphadrive

Βέρνο Φλώρινας -Λέχοβο

Παραμένοντας στο βουνό Βέρνο της Μακεδονίας και στο Νομό Φλώρινας, θα βρείτε το ορεινό χωριό Λέχοβο, το οποίο απέχει 25 χλμ. από το Νυμφαίο. Το Λέχοβο βρίσκεται σε ύψος 900 μ και η πλούσια βλάστηση του απαρτίζεται κυρίως από οξιές και βελανιδιές. Το Λέχοβο πέρα από το πεντανόστιμο φαγητό του και τη φιλοξενία που προσφέρει, φημίζεται και για τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις. Μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις του,  είναι  αυτή που λαμβάνει χώρα για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς, όπου εντυπωσιακά βεγγαλικά γεμίζουν το νυχτερινό ουρανό του χωριού, με σκοπό το καλωσόρισμα του νέου έτους.  Τέλος, επισκεπτόμενοι αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό,  αξίζει να μάθετε κάποια πράγματα για την ιστορία του, καθώς το χωριό πλήρωσε το βαρύ τίμημα του Β παγκοσμίου πολέμου, με ολοκληρωτική λεηλασία και εκτελέσεις.  

Βουνά της Μακεδονίας-λέχοβο-alphadrive

Βόιο Κοζάνης -Σιάτιστα

Το Βόιο αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά Βουνά της Μακεδονίας και είναι μέρος της μεγαλοπρεπούς οροσειράς της Πίνδου, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Δυτικής Ηπειρωτικής Ελλάδας. Το Βόιο επίσης, αποτελεί τη κοιτίδα ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδος, του Αλιάκμονα. Τέλος, είναι ένα από τα πιο πυκνόφυτα και πυκνοκατοικημένα χωριά της Ελλάδος. 

Τα χωριά του Βοΐου ανήκουν στα Μαστοροχώρια. Τα Μαστοροχώρια είναι ένα σύνολο 27 χωριών που ανήκουν σε Ήπειρο και Μακεδονία και ονομάστηκαν έτσι καθώς κατασκευάστηκαν κυρίως από τεχνίτες της Ηπείρου. Ένα από τα πιο  γνωστά χωριά του βουνού είναι η Σιάτιστα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα προσέξετε επισκεπτόμενοι τη Σιάτιστα, είναι τα επιβλητικά διώροφα αρχοντικά  του χωριού, τα οποία υπακούουν στην αισθητική και την τεχνοτροπία, που έχουν όλα τα Μαστοροχώρια. Η Σιάτιστα αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για δραστηριότητες όπως η ιππασία και η ορειβασία. Όσο για εσάς που προτιμάτε τη γνώση από τις αθλητικές δραστηριότητες, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το παλαιοντολογικό μουσείο του χωριού, όπου θα δείτε συλλογές που περιέχουν εκθέματα από την προϊστορική περίοδο.  

Βουνά της Μακεδονίας-Σιάτιστα-alphadrive

Τα βουνά της Μακεδονίας αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της  απαράμιλλης ομορφιάς της Βορείου Ελλάδας! Ενοικιάζοντας το αυτοκίνητό σας από την Alpha Drive, έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε όλους τους γραφικούς οικισμούς που βρίσκονται στις πλαγιές των μακεδονικών βουνών και να ανακαλύψετε τα μυστικά τους, έχοντας εξασφαλίσει μία άνετη και ασφαλή μετακίνηση.    

Η Alpha Drive πάντα βρίσκεται σε ετοιμότητα να καλύψει  πλήρως τις ανάγκες σας για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, ώστε να ανακαλύψετε όλους τους πανέμορφους προορισμούς, που μπορείτε να επισκεφτείτε στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος. 

Ενοικιάστε το όχημα σας στη Θεσσαλονίκη online ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008