Αν και η αγάπη που τρέφει ένας γονιός για το παιδί του είναι αδιαμφισβήτητη, είναι πολλές εκείνες οι φορές που ένα παιδί μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο, επειδή οι γονείς του αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια του.  Μία τέτοια ακριβώς περίσταση είναι και η μεταφορά του με το αυτοκίνητο, κατά την οποία οι γονείς μπορεί να μην εφαρμόζουν καν κανόνες ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο ή να παίρνουν μέτρα τα οποία είναι ελλιπή.   

Σύμφωνα με τον Βρετανικό οργανισμό 2 στα 3 παιδιά κάθονται με λάθος τρόπο στο αυτοκίνητο, πράγμα που διακυβεύει την ασφάλεια τους σε περίπτωση ατυχήματος. Ακόμα, σύμφωνα με το τμήμα κυκλοφορίας της Ισπανίας η διαφορά μεταξύ σωστής και λανθασμένης χρήσης ενός παιδικού καθίσματος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 75% και τον κίνδυνο τραυματισμού κατά 90%.  

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο όπως προβλέπονται από τις διεθνείς προδιαγραφές, καθώς επίσης και το ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι εφαρμογής τους!

Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα

Οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν τη σωστή επιλογή ενός παιδικού καθίσματος  είναι η ηλικία, το βάρος και το ύψος. Αυτοί οι τρεις παράμετροι συνδυαστικά, πρόκειται να σας δώσουν την πλήρη εικόνα για το ποια είναι η σωστή επιλογή για να προστατέψει το σώμα του παιδιού σας.  

Κατηγορίες  παιδικών καθισμάτων 

  • Κατηγορία 1: Για βρέφη έως 13 κιλά.  Η συγκεκριμένη κατηγορία παιδικών καθισμάτων τοποθετείται πάντα με φορά προς τα πίσω ώστε να προστατεύεται ο αυχένας του μωρού σε περίπτωση ατυχήματος. 
  • Κατηγορία 2: Για παιδιά από 9 έως 18 κιλά ή 9 μηνών έως 3 ετών. Και αύτη η ομάδα καθισμάτων, καλό θα ήταν να τοποθετείται με αντίστροφη φορά.
  • Κατηγορία 3 : Για παιδιά από 15 κιλά έως 25 κιλά και την ηλικία των 3 έως 6 χρόνων. Τα συγκεκριμένα παιδικά καθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν με κανονική φορά μέσα στο αυτοκίνητο.
  • Κατηγορία 4: Για παιδιά με βάρος από 22 κιλά έως 36 κιλά, και από 6 έως 12 ετών. Για ψηλά παιδιά σε αυτή την κατηγορία καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε ένα “Booster”, το οποίο θα τους προσφέρει μεγαλύτερη άνεση.

*Τα παιδικά καθίσματα καλό θα ήταν να τοποθετούνται αντίστροφα για όσον το δυνατό περισσότερο.

*Σε κάποιες χώρες μάλιστα όπως η Σουηδία, τα παιδικά καθίσματα τοποθετούνται ανάποδα έως και την ηλικία των 4 ετών. Πολλά παιδικά καθίσματα ανήκουν σε παραπάνω από μία κατηγορία και είναι κατάλληλα για αρκετά μεγάλο διάστημα χρήσης.

Κανόνες ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο-παιδικό κάθισμα-Alpha drive

Στερεώστε σωστά το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο 

Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης για το παιδικό κάθισμα και να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά πριν από κάθε ταξίδι. Η ευκολότερη και πιο βολική μέθοδος είναι το isofix. Με το σύστημα isofix, το παιδικό κάθισμα γίνεται ένα με το κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς συνδέεται σε αυτό με τρία σημεία επαφής. Εάν το κάθισμα απαιτεί εγκατάσταση με τη ζώνη ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι ο ιμάντας περνάει σωστά μέσα από τις θέσεις που υποδεικνύει ο κατασκευαστής. 

Καλό σφίξιμο ιμάντων  

Οι ιμάντες πρέπει να είναι σφικτοί και να εφάπτονται στο σώμα του παιδιού, ώστε να του προσφέρουν τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και για τις πιο μικρές αποστάσεις τα παιδιά πρέπει να βγάζουν περιττά ρούχα όπως μπουφάν, αλλά και σακίδια που μπορεί να έχουν στην πλάτη και εμποδίζουν την σωστή τους τοποθέτηση! 

Κανόνες ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο- στερεώστε σωστά το παιδικό κάθισμα-Alpha drive

Η πιο ασφαλής θέση για το παιδί στο αυτοκίνητο 

Γενικά η ασφαλέστερη θέση για ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο είναι η πίσω κεντρική. Αν έχετε παραπάνω από ένα παιδί στο αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό που είναι μεγαλύτερο, είναι συνήθως και το λιγότερο προστατευμένο (ένα μωρό προστατεύεται από το κάθισμά του που είναι τοποθετημένο αντίστροφα). Συνεπώς, είναι καλύτερο το μεγαλύτερο παιδί να τοποθετείται στο μεσαίο κάθισμα, ώστε να είναι πιο ασφαλές σε ενδεχόμενο ατύχημα! 

Επιπλέον, δεν πρέπει να τοποθετείτε μεγάλα αντικείμενα και αποσκευές στο πίσω κάθισμα δίπλα στο παιδί σας, αλλά και στην εταζέρα πάνω από το πορτ παγκαζ. Αυτά τα αντικείμενα ενδέχεται να το τραυματίσουν σε περίπτωση ατυχήματος.  

Κανόνες ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο-η πιο ασφαλής θέση για παιδί στο αυτοκίνητο-Alpha drive

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, ενημερωθήκατε για όλους τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για ένα παιδί στο αυτοκίνητο. Η Alpha Drive Rent a Car ως μία εταιρεία που δραστηριοποιείται χρόνια στην ενοικίαση αυτοκινήτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, σας προφέρει τις πιο ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις μεταφοράς για εσάς και τα παιδιά σας.  

Με την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας από την εταιρεία μας, σας παρέχουμε το κατάλληλο κάθισμα για το παιδί σας, σύμφωνα με την ηλικία, το βάρος και το ύψος του.   

Κάντε σήμερα online κράτηση του αυτοκινήτου σας ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008