Γνωστή ως η μπλε πόλη και ως η Μέκκα του καπνού, η Καβάλα είναι μία πόλη με περίσσια ομορφιά και θετική ενέργεια. Πρόκειται για μία πόλη, όπου για αιώνες, Βυζαντινοί, Οθωμανοί, Εβραίοι, έμποροι, εργάτες καπνού, πρόσφυγες και τόσοι άλλοι κοινωνικοποιούνται και ευημερούν.

Αυτά που υπενθυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της Καβάλας είναι οι πολλές και τεράστιες αποθήκες καπνού και τα κομψά νεοκλασικά κτίρια. Αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να τα δείτε και στη συνέχεια απολαύστε την ίδια την πόλη. Άλλωστε, υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές, όπως ένα γεύμα και ένα ποτό στο κέντρο, μία βόλτα στο κάστρο, στο λιμάνι ή φυσικά στη παλιά πόλη.

Πάμε, λοιπόν, παρακάτω να δούμε αναλυτικά όλα εκείνα τα μέρη που σίγουρα αξίζουν να τα δείτε όταν επισκεφθείτε την Καβάλα:

Παλιά πόλη της Καβάλας ή αλλιώς Παναγιά

καβαλα-η-μπλε-πολη-παλια-πολη-παναγια-alpha-drive-rent-a-carΗ Παναγιά, η παλιά πόλη της Καβάλας διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο. Υπάρχουν τόσα αξιοθέατα, νεοκλασικά κτίρια και γραφικά σοκάκια για να εξερευνήσετε. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η πλατεία Μοχάμεντ Αλί, όπου υπάρχουν το άγαλμα του και το σπίτι του, η εκκλησία της Παναγίας και το τέμενος Hussein Bey. Κάθε γωνιά έχει την δική της μοναδική ταυτότητα και θα σας ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν.

Το κάστρο και η ακρόπολη

καβαλα-η-μπλε-πολη-καστρο-ακροπολη-alpha-drive-rent-a-carΗ ιστορία του κάστρου είναι πολύ μεγάλη ανά τους αιώνες και η θέα από εκείνο το σημείο ακόμα μεγαλύτερη. Από εκεί μπορεί κανείς να δει ολόκληρη την πόλη και να αγναντέψει το πανέμορφο Αιγαίο πέλαγος.

Η Ακρόπολη χτίστηκε από τους Οθωμανούς μεταξύ 1425 και 1530 πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου. Αποτελούνταν από τα εσωτερικά και τα εξωτερικά τείχη, τα οποία συνέδεαν την Ακρόπολη με τα τείχη της χερσονήσου ενισχύοντας το κάτω μέρος του λόφου στην πλευρά του λιμανιού.

Όσον αφορά το κάστρο, αυτό χτίστηκε σε μία εποχή που οι πόλεμοι διεξήχθησαν με πρώιμα όπλα, όπως τόξα, βέλη και σπαθιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα επόμενα χρόνια δεν μπορούσε πλέον να υπερασπιστεί επαρκώς την περιοχή και έπαψε να λειτουργεί ως αμυντικό φρούριο. Αργότερα, μετατράπηκε σε τόπο φυλάκισης και εξορίας.

Καμάρες: Το υδραγωγείο

καβαλα-η-μπλε-πολη-καμαρες-το-υδραγωγειο-alpha-drive-rent-a-carΑυτές οι επιβλητικές καμάρες αποτελούν ίσως ένα από τα διάσημα αξιοθέατα στη Καβάλα. Αρχικά, αποτελούσαν μέρος ενός συστήματος που μετέφερε νερό στο βράχο της Παναγίας στη παλιά πόλη. Έχοντας συνολικό μήκος 6,4 χλμ., το υδραγωγείο κατασκευάστηκε με μία σημαντική κλίση λόγω της τοποθεσίας. Περίπου μισή χιλιετία αργότερα και οι Καμάρες συνεχίζουν να είναι άκρως εντυπωσιακές.

Το ιστορικό Ιμαρέτ

καβαλα-η-μπλε-πολη-ιμαρετ-alpha-drive-rent-a-carΕίναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της Ελλάδας. Imaret σημαίνει «φτωχό σπίτι», παρόλο που στη πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε το 1817 από τον Mohamed Ali ως ένα μέρος για την ισλαμική διδασκαλία. Μετά από αιώνες αμέλειας, το Ιμαρέτ ανακαινίστηκε και αποτελεί σύμβολο της ιστορίας της πόλης αλλά και ένα σύγχρονο μνημείο.

Ο αρχικός εκπαιδευτικός και φιλανθρωπικός σκοπός του ιδρύματος άλλαξε και μετά το 1858 θεωρήθηκε έως και επιβλαβής για την πόλη. Συνέχισε, όμως, να λειτουργεί ως θρησκευτική σχολή μέχρι το 1902 και ως φιλανθρωπικό ίδρυμα μέχρι το 1923. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το Ιμαρέτ κατοικήθηκε από πρόσφυγες. Μετά το 1967 εισήλθε σε μία εποχή παρακμής μέχρι την ανακαίνιση του που διήρκεσε 22 μήνες και σήμερα λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο.

Η Μέκκα του καπνού

καβαλα-η-μπλε-πολη-μουσειο-καπνου-alpha-drive-rent-a-carΗ καπνοκαλλιέργεια ξεκίνησε στην Καβάλα στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης για πάνω από 150 χρόνια, καθώς και τον λόγο που η πόλη είναι πλούσια και ευημερούσα. Από το 1918, στην Καβάλα λειτουργούν περίπου 50 καπνοβιομηχανίες, ενώ οι 160 αποθήκες καπνού απασχολούσαν τους μισούς εργάτες καπνού της χώρας (περίπου 14.000).

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 1929, το γεγονός πως το συγκεκριμένο επάγγελμα έγινε λιγότερο «προστατευμένο» και η απόσυρση πολλών αντρών από την καπνοβιομηχανία οδήγησε το μεγαλύτερο κέντρο καπνού των Βαλκανίων σε μεγάλη πτώση.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται ενδελεχώς στο μουσείο καπνού που υπάρχει στη Καβάλα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο που διηγείται την ιστορία της καπνοβιομηχανίας στην Καβάλα. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία, φωτογραφίες και σπάνια έγγραφα.

Νοικιάστε το αυτοκίνητο σας από την Alpha Drive Rent a Car και οργανώστε μία εκδρομή στη Καβάλα προκειμένου να δείτε όλες τις ομορφιές της.