Το Λιτόχωρο είναι διάσημο λόγω της τοποθεσίας του, η οποία είναι στους πρόποδες του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό, καθώς καταφέρνει και συνδυάζει τον εντυπωσιακό όγκο του Ολύμπου και την θάλασσα, η οποία απέχει μόνο 5χλμ, γεγονός που μετατρέπει το Λιτόχωρο σε ιδανικό προορισμό διακοπών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Μιλώντας συγκεκριμένα με νούμερα, το Λιτόχωρο βρίσκεται νότια του Νομού Πιερίας, σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 22 χλμ. από την Κατερίνη, ενώ ο πληθυσμός του εκτιμάται περίπου στους 7.000 μόνιμους κατοίκους. Η πλούσια ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς εκεί υπήρχε από την αρχαιότητα λατρευτικό κέντρο των Μουσών, ενώ η σημερινή κωμόπολη λέγεται πως δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα.

Περιήγηση στο Λιτόχωρο

λιτοχωρο-περιηγηση-alpha-drive-rent-a-carΣαφώς και υπάρχουν πολλά και διάφορα να δείτε κατά τη διαμονή σας στο Λιτόχωρο. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από τον παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα στενά δρομάκια και τα σπίτια με την χαρακτηριστική μακεδονική αρχιτεκτονική. Σε αρκετά σημεία, ανάμεσα στα παλιά σπίτια, υπάρχουν τα λεγόμενα Μπαΐρια, δηλαδή μικρές συνοικιακές πλατείες.

Στην είσοδο της πόλης υπάρχει το οργανωμένο πάρκο Κατούνια, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, καθώς και το Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο αποτυπώνεται εξαιρετικά η πλούσια ναυτική παράδοση του τόπου.

Επιπλέον, το Λιτόχωρο ενδείκνυται και για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς υπάρχουν αρκετά αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία. Για παράδειγμα, στη δυτική πλευρά του Λιτόχωρου βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων θα βρείτε την ομώνυμη εκκλησία και είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσετε το παγωμένο νερό του Ολύμπου στη βρύση που υπάρχει εκεί. Τέλος, στο υψηλότερο σημείο της συγκεκριμένης διαδρομής βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της περιοχής.

Θαυμάζοντας τον διάσημο και επιβλητικό Όλυμπο

λιτοχωρο-ολυμπος-βουνο-alpha-drive-rent-a-carΤο Λιτόχωρο αποτελεί την αφετηρία για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν μία αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού. Πολλοί σύλλογοι αναρρίχησης δίνουν ραντεβού στο Λιτόχωρο συχνά πυκνά προκειμένου να εξασκήσουν το χόμπι τους.

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, ο οποίος διαθέτει τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, είναι ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας (κηρύχθηκε το 1938) και περιλαμβάνει 45.000 στρέμματα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το 1981, ο Όλυμπος έχει κηρυχθεί διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας από την UNESCO.

Επίσης, σημαντικό αριθμό τουριστών προσελκύει το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα, μία από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, εκτείνεται από τον σταθμό Πριόνια στα 1.100μ. (18 χλμ. από το Λιτόχωρο), περνάει βόρεια του Λιτοχώρου και καταλήγει στη θάλασσα. Τα νερά του Ενιπέα, κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες, κάτι που συνιστά ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Έπειτα από αρκετή ώρα πεζοπορίας, θα συναντήσετε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου αλλά και το Άγιο Σπήλαιο, όπου λέγεται πως μόνασε ο Άγιος.

Εξορμήσεις στις γύρω περιοχές

λιτοχωρο-κοντινες-εξορμησεις-διον-alpha-drive-rent-a-carΤο Λιτόχωρο μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει την αφετηρία για αρκετές κοντινές εξορμήσεις, τόσο σε τοποθεσίες με αξιοθαύμαστη φυσική ομορφιά όσο και σε χώρους υψηλής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το αρχαίο Δίον, το οποίο βρίσκεται μόλις 9 χλμ. από το Λιτόχωρο αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για όσους επισκέπτονται το Λιτόχωρο. Το Δίον ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων, κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Μακεδονίας από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίον είναι ένας τόπος, όπου κανείς μπορεί να ανακαλύψει και να μελετήσει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ στο μουσείο που υπάρχει, στεγάζονται πολλά πολύτιμα ευρήματα των ανασκαφών.

Πιο νότια, το κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ αναμφίβολα αξίζει να επισκεφθείτε και τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα. Εκεί, είναι σίγουρο πως θα μαγευτείτε από την θέα και πως θα δοκιμάσετε εκλεκτές και παραδοσιακές γεύσεις.

Νοικιάστε το αυτοκίνητο σας από την Alpha Drive Rent a Car και οργανώστε μία εκδρομή στο πανέμορφο και γραφικό Λιτόχωρο.