Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Θεσσαλονίκης. Ρίχνοντας μία πιο παρατηρητική  ματιά θα δείτε ένα κράμα ανθρώπων να ανεβοκατεβαίνει την πλακόστρωτη πλατεία, άλλοι πηγαίνουν για ψώνια, άλλοι βγήκαν για έναν χαλαρό καφέ και άλλοι τρέχουν βιαστικοί για να προλάβουν τις δουλειές τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βρίσκεται κάποιος στην Αριστοτέλους, θα καταλάβει πολύ σύντομα ότι εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης. Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί μία μικρογραφία της Θεσσαλονίκης και των ετερογενών επιρροών της, που συγκροτούν την ιδιαίτερη πολιτιστικής της ταυτότητας.

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε μία διαφορετική πλευρά της πλατείας, άγνωστη στους περισσότερους ανθρώπους, καθώς η Αριστοτέλους εκτός από πλατεία αποτελεί φορέα ιστορίας, κουλτούρας και πολιτισμού. 

Ιστορία της πλατείας Αριστοτέλους 

Το 1917 η ιστορία της πόλης σημαδεύεται ανεξίτηλα, καθώς το κέντρο της τυλίγεται στις φλόγες, με αποτέλεσμα  να καούν 9.000 σπίτια και πάνω από 70.000 άτομα  να μείνουν άστεγα. Η πυρκαγιά  ξεκίνησε από μία μικρή εστία στην οδό Ολυμπιάδος, ωστόσο η έλλειψη νερού, λόγω της δέσμευσής του για τις ανάγκες των συμμαχικών στρατοπέδων, έκαναν την κατάσβεσή της πολύ δύσκολη. Μετά από αυτή τη τρομακτική τραγωδία, ιδέες για μία νέα πόλη άρχισαν να ξεπηδούν. Το ιστορικό κέντρο της πόλης θα χτιζόταν με έναν τρόπο που θα αποκήρυσσε το Οθωμανικό παρελθόν της. 

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ernest Hébrard κλήθηκε να εμπνευστεί και να υλοποιήσει ένα σχέδιο, το οποίο θα μεταμόρφωνε τη Θεσσαλονίκη σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, με σαφείς ωστόσο αναφορές στην ελληνικότητά της.  Καρδία αυτού του σχεδίου ήταν η πλατεία Αριστοτέλους, η οποία  αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί πλατεία Μ. Αλεξάνδρου. Ο  Ernest Hébrard, εκτός από αρχιτέκτονας και πολεοδόμος ήταν και αρχαιολόγος, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να ενσαρκώσει το συγκεκριμένο όραμα. 

Οι όψεις των κτιρίων της πλατείας Αριστοτέλους, όπως είναι το  Ηλέκτρα Palace, χτίστηκαν σύμφωνά με τα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά πρότυπα, ωστόσο ο διάκοσμός τους φέρει πολλές επιρροές από τη βυζαντινή περίοδο. Η αλήθεια είναι πώς το μεγαλόπνοο σχέδιο του Hébrard, βρήκε πολλά εμπόδια στο δρόμο του, με το κυριότερο να είναι η έλλειψη κονδυλίων. Η Αριστοτέλους ήταν το μόνο κομμάτι του ιστορικού κέντρου, όπου κατάφερε να υλοποιήσει το έργο του έστω και απλοποιημένο.  

λατεία Αριστοτέλους- ιστορία της πλατείας Αριστοτέλους-Alpha DriveΠολιτιστικές δραστηριότητες στη πλατεία Αριστοτέλους 

Η πλατεία Αριστοτέλους είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο στην Αριστοτέλους φιλοξενούνται πολλά πολιτιστικά γεγονότα όπως συναυλίες και ομιλίες. Από την πολιτιστική ταυτότητα της πλατείας βέβαια, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι πλανόδιοι καλλιτέχνες, τους οποίους θα συναντήσετε κατά μήκος της. Κάνοντας μία βόλτα στη πλατεία Αριστοτέλους, θα δείτε κάθε μορφή τέχνης να ανθίζει μπροστά στα μάτια σας, ξεκινώντας από τη μουσική και καταλήγοντας στη ζωγραφική

Τέλος, η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί την έδρα ενός εκ των μεγαλύτερων πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης, η οποία δεν είναι άλλη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Τα γραφεία του φεστιβάλ βρίσκονται στο μέγαρο Ολύμπιον, εκεί επίσης βρίσκονται και δυο από τις κινηματογραφικές του αίθουσες, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ και ΟΛΥΜΠΙΟΝ, με την τελευταία να χρησιμοποιείται και για άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως είναι οι θεατρικές παραστάσεις.

Πλατεία Αριστοτέλους-Πολιτιστικές δραστηριότητες-Alpha Drive

Το μέλλον της πλατείας Αριστοτέλους 

Η τελευταία ανάπλαση της Αριστοτέλους έγινε το 1997, από τότε τα σημάδια του χρόνου, οι κακοτεχνίες και οι βανδαλισμοί έχουν αμαυρώσει αρκετά σημεία της. Γι’ αυτό το λόγο, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε πρόσφατα σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με σκοπό την ανάθεση της ανάπλασης της Αριστοτέλους. Η νέα πλατεία Αριστοτέλους, όπως φαίνεται στο σχέδιο της επιλαχούσας συμμετοχής, έχει ως στόχο να επανασυστηθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να υπάρχουν αλλοιωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο του Hébrard.

Η νέα πλατεία Αριστοτέλους θα είναι χωρισμένη σε δωμάτια-τμήματα. Το καθένα από θα δίνει έμφαση σε ένα διαφορετικό στοιχείο, διατηρώντας ωστόσο την αισθητική ενότητα της πλατείας. Θα υπάρχουν τμήματα τα οποία θα δίνουν έμφαση στη φύση αλλά και τμήματα που θα δίνουν έμφαση στην ιστορία της πόλης. Τέλος, στο κέντρο της πλατείας θα υπάρχει η δυνατότητα εκτόξευσης υδρατμών από συγκεκριμένα σημεία, με σκοπό τη δημιουργία αντανακλάσεων των μεγαλοπρεπών κτιρίων της πλατείας, στο υγρό της δάπεδο.

Κλείνοντας, δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η πλατεία Αριστοτέλους αποτέλεσε και θα αποτελεί διαχρονικά σημείο κομβικής σημασίας, για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, είναι γνωστό πως κεντρική πλατεία μιας πόλης αποτελεί τον καθρέφτη της. Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το άρθρο για την πλατεία Αριστοτέλους, θα έχετε καταλάβει πως είναι πολύπλευρη και μαγευτική ακριβώς όπως και η Θεσσαλονίκη. 

πλατεία Αριστοτέλους-Το μέλλον της πλατείας Αριστοτέλους-Alpha Drive

Για μετακινήσεις σε όλες τις υπέροχες γωνιές της Θεσσαλονίκης, η Alpha Drive Rent a Car σας παρέχει μία ευρεία γκάμα διαθέσιμων οχημάτων, ώστε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας για ενοικίαση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. 

Ενοικιάστε το όχημα σας στη Θεσσαλονίκη online ή καλέστε στο τμήμα κρατήσεων Τηλ.:+30 2310447878, Κιν.:+30 6944736008