Είναι δύσκολο για έναν τουρίστα που έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά να καταλάβει και να αντιληφθεί κάποιες από τις ελληνικές πρακτικές, συνήθειες και παραδόσεις. Ακριβώς, το ίδιο ισχύει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης από την στιγμή που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.

Για αυτόν τον λόγο και για να διευκολύνουμε την παραμονή σας στην Θεσσαλονίκη δημιουργήσαμε την παρακάτω εκτεταμένη λίστα με πράγματα που πρέπει ή καλό είναι να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποια χρήσιμα πράγματα προκειμένου να οργανώσετε τις διακοπές σας στην Θεσσαλονίκη καλύτερα αλλά και να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γενικές Πληροφορίες

Κάνετε την κράτηση σας έγκαιρα

Η Ελλάδα είναι μία άκρως τουριστική χώρα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ο αριθμός των τουριστών φτάνει σε τεράστια νούμερα. Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, οπότε καλό είναι να κλείσετε το ξενοδοχείο σας όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγετε τυχόν απογοητεύσεις. Επίσης, κλείνοντας ένα ξενοδοχείο αρκετά νωρίτερα, σας εξασφαλίζει και μία αρκετά χαμηλότερη τιμή. Επομένως, σίγουρα αξίζει να είστε προνοητικοί.

Έχετε μετρητά μαζί σας

Σαφώς και υπάρχουν σχεδόν παντού ATMs και είναι αποδεκτές οι τραπεζικές κάρτες στις επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχετε πάντοτε μαζί σας μετρητά. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι συναλλαγές να γίνονται με μετρητά και δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το πλαστικό χρήμα.

Εκκλησίες και μουσεία

χρησιμα-πραγματα-πριν-επισκεφθεις-την-θεσσαλονικη-εκκλησιες-και-μουσεια-alpha-drive-rent-a-carΘα βρείτε πολλές εκκλησίες και πολλά μουσεία στη Θεσσαλονίκη. Αυτό συμβαίνει, διότι οι Έλληνες είναι πολύ συνδεδεμένοι με τη θρησκεία τους. Σε ορισμένες εκκλησίες υπάρχει ένας συγκεκριμένος κώδικας ενδυμασίας για να μπείτε μέσα.

Όσον αφορά τα μουσεία, ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας τους, καθώς δεν λειτουργούν όλα τις ίδιες ημέρες και ώρες. Συνήθως, είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι και κλειστά τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια που σας επιτρέπουν να επισκεφθείτε πολλά μουσεία την ίδια μέρα ή μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τράπεζες & ATMs

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ανά πάσα στιγμή χρήματα είναι τα ATMs, τα οποία, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, υπάρχουν σχεδόν παντού και ειδικά στο κέντρο της πόλης.

Επικοινωνία & Ασφάλεια

Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους είναι φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Το ίδιο ισχύει και με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Άλλωστε, είναι παγκοσμίως γνωστό τόσο το φιλότιμο τους όσο και η ελληνική φιλοξενία.

Όσον αφορά την ασφάλεια, παρά το γεγονός πως το ποσοστό εγκληματικότητας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο η Ελλάδα γενικά αλλά και η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι μία πολύ ασφαλής πόλη. Μοναδικά μελανά σημεία είναι κάποιες περιοχές στο κέντρο που καλό είναι να τις αποφύγετε τις νυχτερινές ώρες.

Ψώνια

χρησιμα-πραγματα-πριν-επισκεφθεις-την-θεσσαλονικη-ψωνια-alpha-drive-rent-a-carΣτη Θεσσαλονίκη υπάρχουν καταστήματα παντού και ειδικότερα στο κέντρο. Με λίγα λόγια, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε αυτό που χρειάζεστε. Υπάρχουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, πληθώρα καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν, επίσης, πολλές ανοικτές/υπαίθριες αγορές τροφίμων και όχι μόνο.

Τα περισσότερα καταστήματα δέχονται πιστωτικές κάρτες αλλά μην το θεωρήσετε δεδομένο. Για παράδειγμα, μικρά καταστήματα προτιμούν τα μετρητά, οπότε καλύτερα να ρωτήσετε πριν αγοράσετε.

Οι ημέρες και ώρες που λειτουργούν τα καταστήματα είναι Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Τα μικρότερα κατάστημα σταματάνε να λειτουργούν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι συνεχώς ανοιχτά μέχρι το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι το απόγευμα τα Σάββατα και κλείνουν τις Κυριακές.

Φαγητό & Διασκέδαση

χρησιμα-πραγματα-πριν-επισκεφθεις-την-θεσσαλονικη-φαγητο-και-διασκεδαση-alpha-drive-rent-a-carΣτη Θεσσαλονίκη θα βρείτε όλα τα είδη φαγητών και ποτών που υπάρχουν στον δυτικό κόσμο. Υπάρχουν τόσο παγκόσμιες αλυσίδες, όπως McDonalds και Starbucks όσο και παραδοσιακές καφετέριες και ταβέρνες.

Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε τα πιο συνηθισμένα ελληνικά πιάτα κατά την παραμονή σας στη Θεσσαλονίκη, τότε μπορείτε να παραγγείλετε την ελληνική (χωριάτικη) σαλάτα, τα ψάρια κάθε είδους στη σχάρα, τηγανητά καλαμάρια, μουσακά και διάφορες πίτες. Φυσικά, μην παραλείψετε να γευτείτε τον διάσημο γύρο σουβλάκι και το τζατζίκι.

Όσον αφορά την διασκέδαση στη Θεσσαλονίκη, τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν τα μεσάνυχτα και κλείνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε ορισμένα υπάρχει είσοδος εισιτηρίου που περιλαμβάνει το πρώτο ποτό. Επίσης, υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα μπαρ παντού που προσφέρουν ατελείωτες επιλογής διασκέδασης για όλες τις προτιμήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η Θεσσαλονίκη θεωρείται μία πόλη που δεν κοιμάται τις νύχτες.

Δημόσιες Συγκοινωνίες

χρησιμα-πραγματα-πριν-επισκεφθεις-την-θεσσαλονικη-δημοσιες-συγκοινωνιες-alpha-drive-rent-a-carΟι δημόσιες συγκοινωνίες είναι επαρκώς αναπτυγμένες και άνετες στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν τρένα, προαστιακός, αστικά λεωφορεία και ταξί. Όσον αφορά τα τελευταία, αυτά είναι πολλά και μπορούν να βρεθούν κυριολεκτικά παντού. Μπορείτε να τα ναυλώσετε από τους σταθμούς ταξί ή να τα σταματήσετε στον δρόμο σηκώνοντας το χέρι σας.

Νοικιάστε το αυτοκίνητο σας από την Alpha Drive Rent a Car και εξερευνήστε την πόλη της Θεσσαλονίκης και όλα όσα έχει να προσφέρει.